Smeh blaži stres in depresijo


Vir slike: www.preventivarevija.si

Da je smeh pomemben za zdravje, je znano že tisočletja. Že stari Kitajci so vedeli, da smeh na telo deluje pozitivno. V Grčiji so bolnišnice gradili v bližini gledališč, da so bolniki slišali smeh in občutili veselje, kar jim je pomagalo pri ozdravitvi. 

Michael Miller in William F. Fry sta dokazala, da smeh povzroči izločanje endorfinov, ki protivnetno vplivajo na srčno-žilni sistem. Ko se smejimo, se izločajo tudi drugi hormoni, ki dobrodejno vplivajo na telo in razpoloženje. Smeh ima še mnoge druge dobre vplive: zmanjšuje raven krvnega sladkorja, uravnava krvni tlak, pospešuje prekrvitev, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, povečuje samozavest, krepi ustvarjalnost in spomin. Znižuje fizični, čustveni in mentalni stres, učinkovito odpravlja depresijo in dviguje razpoloženje.

William F. Fry: »Smeh je tudi odlična aerobna vadba: minuta smeha ima enak učinek, kot če bi deset minut tekli ali veslali.«

Da bi telesu zagotovimo vse te dobre vplive, se moramo dnevno smejati vsaj deset do petnajst minut skupaj. Morda se vam zdi to nemogoče, a obstaja vadba, ki nam to z lahkoto omogoča. Imenuje se joga smeha, njen začetnik pa je indijski zdravnik dr. Madan Kataria. Joga smeha je zabavna vadba, sestavljena iz gibalno-vokalnih vaj, iger, dihanja in seveda smeha. Temelji na dokazanem dejstvu, da naše telo ne loči med iskrenim in igranim smehom. Psihološke in telesne koristi so popolnoma enake. Med vadbo se telo popolnoma sprosti, s pomočjo smeha izdihnemo ves odvečni ogljikov dioksid in tako vdihnemo več kisika. Po vadbi se zato počutimo prerojeni in napolnjeni z energijo. Smeh nas napolni z radostjo, srečo, veseljem, učinke pa lahko čutimo še nekaj dni po vadbi.

Mentalno čistilna nitka 



Predstavljamo si, da skozi ušesa povlečemo nevidno mentalno nitko, jo vlečemo levo in desno in čistimo negativne misli. Zraven se smejimo.

Smejalna tableta 



Predstavljamo si, da pojemo čudežno tableto, ki ima takojšen učinek na naše počutje. Ko jo pogoltnemo, se začnemo glasno smejati in se takoj počutimo bolje.

Prazni žepi 



Ne glede na to, kaj se nam v življenju dogaja, se lahko temu nasmejimo in tako svoje misli hitreje preusmerimo k iskanju rešitve. Tudi takrat, ko nimamo denarja. Izvlečemo si prazne žepe in se smejimo temu, da ni nič v njih.

Imam se rad/a 



Najbolj pomembno je, da imamo najprej radi sami sebe in se sprejemamo. Šele nato lahko damo ljubezen drugim in smo jo tudi sposobni sprejeti. Objamemo se z obema rokama ter se sami s seboj smejimo.


Monika Radič, certificirana vaditeljica joge smeha, meditacij, reiki mojstrica in učiteljica, praktik ThetaHealinga (basic, advanced, Manifesting and Abundance) 

www.sijem.si 

Na fotografijah: Monika Radič

Objavljeno v spletni reviji Preventiva


Comments

Popular Posts