Dobro se z dobrim vrača


Vir slike: www.preventivarevija.si

Rek, ki še kako drži, a na žalost velika večina ljudi vanj ne verjame. Namesto tega vse prevečkrat slišim ljudi, ki se kot pijanec plota oklepajo reka: ''Dobrota je sirota.''

Razlika je v naši miselnosti, v naši naravnanosti, v našem namenu in pričakovanjih.

Zakaj se zdi, da se nekaterim ljudem ves čas dogajajo lepe stvari, nekaterim pa slabe? Ni slabih, ne dobrih, vse je stvar percepcije. Zakaj se nekaterim ljudem ves čas odpirajo nove priložnosti, nekaterim pa ne? Prav zaradi njihove naravnanosti. Če smo odprti za sprejemanje in pozitivno naravnani, bodo tudi naše oči odprte in le tako lahko priložnosti opazimo in jih spustimo v naše življenje. Če pa smo osredotočeni le na negativne stvari si avtomatsko zapremo vrata sprejemanju lepih trenutkov in pozitivnih priložnosti. Takšni ljudje potem gojijo tudi zamere do tistih, ki jim uspeva in so polni nevoščljivosti. Ti ljudje navadno največkrat rečejo: ''On ima pač srečo. Njemu je bila sreča položena v zibko. Njemu je lahko, ker ima bogate starše, ker je podedoval stanovanje itd.'' S tem sami sebi nekako opravičujejo svojo 'nesrečo' in pozabljajo, da so sami odgovorni zanjo. Namesto, da bi spremenili sebe in svojo naravnanost, so polni izgovorov, nevoščljivosti, jeze in zamer.

Vse je energija in takšno energijo kakršno oddajamo sami, takšno tudi dobivamo nazaj. Dobro se z dobrim vrača, prav tako pa se slabo vrača s slabim. Če delamo slabo, ne moremo pričakovati, da se nam bo vrnilo dobro. Če delamo dobro, pa se nam bo zagotovo povrnilo dobro. Tu pa obstaja le en 'hakeljc'.

Včasih se nam namreč zgodi, da naredimo nekaj dobrega za neko osebo, potem pa nam ta oseba ne vrne enako z dobrim. Takrat rečemo: ''Dobrota je sirota.'' Zakaj pride do tega? Zaradi našega namena in zaradi naših pričakovanj. Če smo naredili nekaj dobrega za to osebo z namenom, da nam bo ta oseba nekaj drugega dala v zameno, to ni dobrota, ampak preračunljivost. Temu dejanju smo pripeli pričakovanja in se na koncu počutili slabo, ker jih oseba ni izpolnila. Naše dejanje torej ni bilo dejanje iz čiste dobrote, temveč je bila investicija. Pri investicijah pa vemo, da lahko včasih izgubimo, včasih pa dobimo. Vsekakor smo tudi v tem primeru dobili povračilo. Takšno energijo kot smo oddali, smo jo tudi prejeli. Le naša percepcija je bila drugačna. Mislili smo, da smo naredili dobro, v resnici pa smo prejeli točno to, kar smo dali. Če smo pri tem razočarani, je prav da se zavedamo, da smo v resnici lahko razočarani le nad samim seboj.

Ko dajemo, mora biti to iskreno od srca, brez pričakovanj in s čistimi nameni. Takrat lahko rečemo, da smo naredili dobro in le takrat se nam dobro v enaki meri povrne nazaj. Včasih se nam povrne po isti poti, včasih se nam povrne na čisto drugem področju in vedno se zgodi takrat, ko tega sploh ne pričakujemo. To so najlepša darila in takrat te oblije neverjetna hvaležnost. Šele takrat lahko rek ''Dobro se z dobrim vrača,'' razumemo v pravem pomenu besede.

Zato ko dajete, dajte od srca. Brez skritih namenov, brez pričakovanj. Če brezdomcu podarite denar, ga dajte od srca, s čistimi nameni. Ne sprašujte se, kaj bo naredil s tem denarjem in ne razmišljajte o tem ali si bo šel še isto minuto kupiti alkohol. To ni več vaša stvar. Če ste začutili, da bi mu radi dali denar, mu ga dajte, pozabite na to in pojdite dalje. Če pa mu boste denar dali z namenom, da Vesolju in drugim ljudem pokažete kako 'dobrosrčna' oseba ste in pričakovali, da se vam bo zaradi tega uresničilo nekaj, kar si želite, potem denar raje obdržite.

Zapomnite si, da je dajanje enako pomembno kot sprejemanje. Nekdo, ki le daje, a ne zna sprejemati, bo izčrpan. Tisti, ki le sprejema, a nič ne daje, postane sebičen. Zato poskrbite, da enakovredno dajete in sprejemate. Takrat smo v ravnovesju, pozitivno naravnani in zato nove priložnosti z lahkoto pridejo do nas. Takrat šele resnično začutimo, da je naše dajanje iskreno. In šele takrat znamo tudi resnično sprejemati brez občutka, da si tega ne zaslužimo.

Ko dajete, dajte iz ljubezni in ko sprejemate, sprejmite z veliko mero hvaležnosti.

Monika Radič, certificirana vaditeljica joge smeha, meditacij, reiki mojstrica in učiteljica, praktik ThetaHealinga (basic, advanced, Manifesting and Abundance)

www.sijem.si

Objavljeno v spletni reviji Preventiva

Comments

Popular Posts